Hezekiah.hu Nyitólap |  Irodalom |  Ezo |  Letöltések, háttérképek |  Képeslapküldõ |  Cikkek |  Online játékok



Legutóbbi cikkek

Gém-vadászat

Az elmúlt hét hajnalai, délelõttjei gém-vadászattal teltek. A fegyver egy Kodak fényképezõgép volt, s nem csak azért mert ezek a madarak védettek. Csodás látványban lehetett részem, sikerült "lõni" két szürke gémet, és több mint negyven fehéret, vagyis nagy kócsagot. A madárles eredményének egy része az alábbi flash bemutatón látható, mely alatt egy rövid leírást olvashatnak eme szép madarakról...



Szürke gém

A szürke gém (Ardea cinerea) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába tartozó nagyméretû gázlómadár. A szürke gém magyarországi állománya mintegy 2500-3500 fészkelõ párra tehetõ, és stabilnak minõsül. Elsõsorban a Tisza-tó és a felsõ-Tisza vidékén gyakori, de majdnem minden vizünk mellett elõfordul.
Alapvetõen társas madár, bár egyedül vadászik. Élõhelyén, mocsarak, folyók, tavak partján rokonaihoz hasonlóan halakkal, kétéltûekkel, csigákkal, hüllõkkel, kisemlõsökkel, rákokkal táplálkozik. Vadászati stratégiája a gyorsaságra és a kivárásra épül.


Nagy kócsag

A nagy kócsag (Egretta alba); más néven (Ardea alba) vagy (Casmerodius albus) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába tartozó gázlómadár. A nagy kócsagok magyarországi állománya növekvõ, 1800-3000 költõ pár közé tehetõ. Elsõsorban a Tisza-tó, és a Kis-Balaton vidékén nádasokban és ártéri erdõkben rendszeresen fészkelnek nagyobb telepekben is, de gyérebb állománnyal a Tisza mentén, a Velencei- és a Fertõ-tónál is találkozhatunk.
A nagyobb termetû, társas gázlómadárak közé tartozik. Élõhelyét sziki és nádas mocsarak, brakkvizes lagúnák, árterek képezik. Halakat, kétéltûeket, vízirovarokat, kisemlõsöket fogyaszt.
Fotók: Bagi László Hezekiah

Irodalom - Ezo - Letöltés - Galéria - Hattrick - Képeslapküldõ - Jászapáti - Szív Virága - hezekiah.hu




www.hezekiah.hu RSS
A honlapról / Kapcsolat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem
(c) www.hezekiah.hu 2006-2011. Minden jog fenntartva!